Overige

Handreiking energieopslag en netinpassing

Tot nu toe zijn er geen opleidingen op het vlak van de opslag van elektrische energie. En dat is jammer, want al langer is bekend dat voor een effectieve energietransitie júist opslag zo belangrijk is.

Gelukkig publiceerde ISSO Open – in opdracht van RvO – de gratis te raadplegen ‘Handreiking energieopslag en netinpassing’. Een digitaal document dat de basis uitlegt maar verder vooral praktische tips geeft.

“Bij energieopslag in combinatie met zonnepanelen denken veel mensen vaak direct aan het installeren van batterijen. Maar eigenlijk moet je eerst aan andere maatregelen denken, voordat je een vorm van opslag overweegt”, zegt Henry Lootens, specialist DC techniek. “Daarom gaat de handreiking ook in op zaken als de oost/west-opstelling van zonnepanelen en het installeren van meer panelen op een omvormer dan het piekvermogen van die omvormer kan verwerken. Dat zijn allemaal manieren om ons energiesysteem efficiënter in te richten.

Tot slot behandelt het document de opbouw en werking van de elektriciteitsmarkt. Lootens: “Belangrijke informatie voor een installateur. Het helpt hem in zijn gesprek met opdrachtgevers, om uit te leggen waarom vormen van energieopslag nu, maar zeker in de toekomst, belangrijk zijn en worden.”

De handreiking spitst zich toe op zonnepaneelprojecten van 1 MWp en is gratis te raadplegen via open.isso.nl.

 


Eaton preferred supplier van RH Marine →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: